Verse groenten of liever diepgevroren?

02/12/2013
Verse groenten of liever diepgevroren?

Verse groenten zijn normaal het best. Ze bevatten meer vitaminen, vezels en enzymen. Een groot voordeel is dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen door het lichaam, maar verse groenten hebben nog voordelen (bv. Bevordering van de stoelgang). Om het maximale uit verse groenten te halen, wissel je het best af van soort.
Wat je ook beter doet: de verpakkingsdatum en land van herkomst controleren. Supermarkten halen groenten en fruit over heel de wereld. De kans dat ze grote afstanden afleggen en lang in de winkel blijven liggen is reëel. Wil je de meeste voedingsstoffen binnen krijgen? Koop dan je groeten bij de lokale teler. Of je kweekt ze zelf in een kas. Dan ben je zeker dat het vers is!

Groenten in blik zijn een minder goede keuze. Natuurlijk is het wel beter dan helemaal geen groenten. Best gebruik je ze als aanvulling van verse groenten. Je kiest best de biologische variant. Daar zijn er minder zaken aan toegevoegd. Het grootste nadeel van blikgroenten is de toevoeging van zouten en suikers.

Heb je geen tijd om verse groenten klaar te maken? Dan zijn diepgevroren groenten zeker een goede keuze. Zeker als ze onmiddellijk na de oogst ingevroren zijn (snap-frozen). Dan bevatten ze zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten.
Wat ook leuk is: je kan groenten eten buiten het seizoen. Wil je groenten die “snap-frozen” zijn? Dan kies je best voor bonen, deze worden op de “plukdag” zelf ingevroren. Zo bevatten ze extra veel vitaminen en mineralen.

Anderzijds is de geperste vorm ook een goed idee. Alle voedingsstoffen krijg je hierdoor goed binnen. Toch een nadeel: je krijgt minder vezels binnen.

Wil je dus echt gezond eten? Dan kies je toch best voor verse groenten.


Bron: Cosmopolitan november 2013  

 

Terug ...

Nieuws

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas