Gezondheidseffect rode bieten

28/11/2013
Gezondheidseffect rode bieten

Verschillende toxicologen in Nederland en België waarschuwen ons dat een grote hoeveelheid rode bietensap kankerverwekkend is. Jammer, want rode bieten bieden eigenlijk veel voordelen voor onze gezondheid.

Vooral sporters zijn grote voorstanders als het om drinken van rode bietensap gaat. Het vormt een natuurlijke doping die de sportprestaties aanzienlijk bevordert.

Toch blijft het gezondheidseffect vragen op roepen. Zo hebben onderzoekers testen met ratten gedaan om aan te tonen dat nitraten kanker veroorzaken. Het resultaat van deze testen was positief met als gevolg dat men deze bewering resoluut door trok over de mens. 
Wat voorbarig leek, want de maag van de mens kan te weinig nitrosamine aanmaken om kanker te veroorzaken.

Zo zegt het EFSA al sinds 2008:"Er zijn geen aanwijzingen voor enig verband tussen de opname van nitraten via voeding of drinkwater en een verhoogd risico voor kanker."

Rode bieten bieden meer voordelen dan nadelen. Nitraten zijn bijvoorbeeld uitstekend tegen verhoogde bloeddruk. Elke dag een glas bietensap blijkt een goedkope, maar effectieve manier tegen verhoogde bloeddruk.  

Bron: Knack.be

 

Terug ...

Nieuws

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas