Zomerbloemen nu zaaien

Nu kunnen binnenshuis of in de koude bak, zomerbloemen worden gezaaid: af­rikaantjes (Tagetes), asters, leeuwebek­jes (Antirrhinum), violieren (Cheiran-thus),  Cosmea,  ijzerhard (Verbena), Ageratum, Zinnia, Phlox, Nemesia en­zovoorts. Zoek de kleuren zorgvuldig uit en houd rekening met de groeihoogte. Bewaar na het zaaien de lege pakjes, zo­dat u tegen eind mei, als de plantjes in de volle grond worden gezet, nog kunt nagaan hoe hoog uw zaaisel wordt en welke kleuren de bloemen hebben.
 
Bin­nenshuis kunt u zaaien in afzonderlijke bakjes, of in een kistje dat door middel van dunne latjes in vakken (30 x 30 cm) is verdeeld. Buitenshuis zaait u in de platte bak. De grond waarin wordt ge­zaaid moet goed los zijn en geëgaliseerd. Verdeel het zaad gelijkmatig over de be­schikbare oppervlakte. (U hoeft niet al het zaad deze maand uit te zaaien. U kunt de helft bewaren om later in de vol­le grond te zaaien. De bloei komt dan wel wat later)

Breng over het zaad een zeer dun laagje aarde aan. Heel dunne zaden kunnen met een plankje worden aangedrukt. Daarna met een fijne broes op de gieter water geven. Zet er etiketten bij, waarop met watervaste inkt de naam van de plantjes staat.

Het zaad moet tegen directe zonnestraling worden beschermd. Leg kranten op het glas van de platte bak en verzwaar ze met enkele stukken hout tegen het wegwaaien. Bin­nen legt u een krant over het glas waar­mee het zaaisel is afgedekt. Zodra de plantjes verschijnen moet de bescher­ming worden verwijderd, want voor de groei is veel licht nodig. Het zaaisel mag niet te warm staan. Zowel binnen als buiten zal er bij zonnig weer wat frisse lucht moeten worden toegevoerd. Ver­geet niet 's avonds het raam te sluiten! Zodra de plantjes enkele blaadjes heb­ben moeten ze een ruimere behuizing krijgen. Als u een driehoekige inkeping in een stokje van een ijslollie maakt hebt u een nuttig stukje gereedschap om te 'verspenen'. Verplant de planten met wortelkluit, dan groeien ze snel verder.

Sommige éénjarigen houden niet van verplanten: de klaprozen (Papaver), slaapmutsjes (EschscholtzM), ganze-bloemen (Chrysanthemum segetum), korenbloemen (Centaurea). Deze éénja­rigen hebben penwortels die opmerke­lijk gauw afbreken. Daarom worden ze bij voorkeur direct ter plaatse in de tuin gezaaid.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas