Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat veel gebruikt wordt in vleesgerechten.

Op een zonnige plaats en op kalkrijke grond kunt u rozemarijn kweken. Het struikje is niet geheel winterhard, zodat het tegen vorst moet worden beschermd. Rozemarijn bloeit tussen maart en juli met blauwe of witte bloempjes.

De plant wordt ongeveer 80 cm hoog. Het kruid is desinfecterend en stimuleert de bloedsomloop. Verwerkt in badolie heeft het een opwekkende werking. Ro¬zemarijnolie wordt gewonnen uit bloeiende takjes. Inwendig gebruikt is de olie giftig.

Uitwendig voldoet het middel echter uitstekend als wrijfmiddel bij stijve spieren en kneuzingen. Thee van een theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes op een kop heet water helpt tegen zenuwpijnen en hoofdpijn.

Drink er niet meer van dan twee koppen per dag! Als keukenkruid wordt rozemarijn gebruikt in sauzen en in gerechten van lamsvlees, kip, wild en vis.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas