Hondsroos

Hondsroos komt vrij algemeen in de vrije natuur voor en wordt ook dikwijls aangeplant. De 1-3 meter hoge struik is zeer stekelig. De bloeitijd valt tussen mei en juli. De roze bloemen worden gevolgd door eivormige, rode bottels. Ro-zebottels hebben terecht de reputatie, zeer gezond te zijn. Rozebottelsiroop, -moes en -jam zijn niet alleen zeer smakelijk, maar bevatten ook veel vita¬mine C.

Thee van gedroogde rozebottels werkt kalmerend en slaapverwekkend. Uit grote hoeveelheden bloemblaadjes wordt in de Balkanlanden 'rozenjam' gemaakt. Van de blaadjes kan ook een samentrekkende thee worden gezet die wordt gebruikt bij diarree en longontsteking. 'Rozenwater' (verkrijgbaar bij de drogist) verzacht branderige ogen. De thee van rozeblaadjes kan worden gedronken. Deze is verzachtend voor de maag en gaat de prikkelingen van de slijmvliezen tegen.

Andere, geurende bottelrozen hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als de hondsroos.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas