Rabarber

In menige moestuin heeft rabarber een plaatsje. Het is een gewas, dat erg gemakkelijk is te kweken. Van de stengels kan men heerlijke compote en jam koken. Doordat rabarber veel oxaalzuur bevat veroorzaakt het soms een branderig gevoel in de maag. Door het zuur te neutraliseren (een mespuntje kalk of krijt of een geklutst ei erbij) kan men dat voorkomen.

Rabarberblad Is giftig maar men kan er goed koper mee poetsen! De wortel kan worden gedroogd en tot een laxeermiddel worden verwerkt. Een aftreksel van fijngestampte of gemalen wortel (10 gram op een liter ko¬kend water) heeft een heilzame invloed op de spijsvertering.

In verband met het hoge gehalte aan oxaalzuur in rabarber kunnen mensen met 'zwakke' nieren beter geen rabarber (overigens geldt dit: ook voor spinazie!) gebruiken.

Uitwendig kan rabarber als wondkruid worden toegepast in compressen op lastig genezende beschadigingen van de huid.

Deze zeer grote plant, die tot de wolfs-melkachtigen behoort, werd al in het oude Egypte in cultuur gebracht. Uit de zaden werd de zeer vette olie geperst die als lampolie werd gebruikt.

Het zaad moet in februari/maart bij 18-20°C kiemen. Nadat het zaaisel enkele malen is verpot kunt u het (na 15 mei) buiten zetten op een zonnige plek.

Zaden en verse olie bevatten het zeer giftige ricinine. Het eten van enkele zaden kan de dood ten gevolge hebben! Door verhitting wordt de ricinine onschadelijk gemaakt.

Verhitte olie (wonderolie) en geroosterde zaden vormen een zeer drastisch werkend laxeermiddel. Uitwendig kan de olie worden gebruikt tegen jeuk en als schoo¬heidsmiddel: ricinusolie. bevordert de groei van de wimpers.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas