Ramenas en radijs

Ramenas (Rhaphanus sativum var. niger) en radijs (Rhaphanus var. sativum radicala) zijn niet alleen in salades of als broodbeleg te gebruiken, maar ook als hartig borrelhapje: zeker veel gezonder dan de veel zetmeel en zout bevattende 'zoutjes'!

Ramenas kan voor zomeroogst tegen half april en voor winteroogst in ju¬ni/juli worden gezaaid. Radijszaad kan al in februari/maart in de grond. (Er zijn ook soorten die tot in augustus kunnen worden gezaaid.)

Ramenas wordt als huismiddel ook wel gebruikt bij verkoudheid. Hol een rame¬nas uit en vul hem met honing of met bruine suiker. Laat het geheel enige tijd intrekken en lepel het binnenste gedeelte op. In dit middeltje zitten veel vitaminen.

Radijs en ramenas moeten ongeschild worden gegeten. De werkzame stoffen in de huid zijn eetlust opwekkend. Sap van rammenas is kant-en-klaar in de handel. Bij galkwalen en leveraandoeningen zeer heilzaam. U kunt het sap natuurlijk ook zelf persen.

Gebruik er tweemaal daags 30 gram van als u last hebt van uw lever of uw gal. Uit het zaad van wilde radijs kunnen 'mosterdpleisters' worden gemaakt. Daartoe wordt lijnmeel met ongeveer 100 gram radijszaad vermengd, vochtig gemaakt en tot 40°C verwarmd. Het papje wordt (warm) aangebracht op plaatsen die pijnlijk zijn ten gevolge van zenuwaandoeningen. Ook wordt het papje gebruikt bij reumatiek, bij 'spit' en menstruatiepijn.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas