Rozen snoeien

Het snoeien van rozen lijkt moeilijker dan het is. Voorwaarde is uiteraard: goed gereedschap. In dit geval dus een scherpe snoeischaar die ontdaan is van de groezelige aanslag die men zo vaak op de bek ziet.

Een scherpe snoeischaar is noodzakelijk om gladde sneden te kunnen maken. 'Rafelige' stompjes van takjes vormen ware invalspoorten voor schadelijke in­sekten of bacteriën.

In het zuiden (België en Zuid-Neder­land) kunnen de struikrozen veelal in het begin van maart worden gesnoeid. Noordelijker is het veiliger tot de tweede helft van deze maand te wachten, in ver­band met nachtvorst. Het doet er niet toe of de rozen al zijn uitgelopen. Die paar blaadjes maakt de plant er na de snoei weer snel bij!

De rozenminnaars in Engeland kunnen het zich, dankzij het zachte klimaat, permitteren om hun struikrozen 'lang te snoeien'. Nederlandse en Belgische des­kundigen zijn het erover eens, dat een korte snoei voor onze rozen veel beter is. De struiken blijven levenskrachtiger en krijgen minder vaak last van sterroet-dauw of 'blackspot'.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas