Potentilla

Van deze nauw met elkaar verwante kruiden is de 80 cm hoge zilverschoon (Potenttlla angerina) waarschijnlijk het bekendst.

De plant, die tussen mei en oktober met gele bloemen bloeit, dankt zijn naam aan de zilverige onderkant van het blad. Zilverschoon groeit veelal langs grazige graslanden, in bermen en op braakliggende, droge grond. Tormentil (Potentilla erecta) daarentegen houdt van 'natte voeten' en geeft de voorkeur aan een wat drassiger bodem.

De gele bloempjes (juni-september) zijn wat kleiner dan die van de zilverschoon De geneeskrachtige stoffen bevinden zich bij beide soorten voornamelijk in de wortelstok. Het hoge gehalte aan looistof maakt het kruid tot een uitste¬kend middel om enigszins ontstoken wonden mee te behandelen.

Een aftreksel van de gedroogde, gemalen wortelstok kan in compressen worden gebruikt en is tevens een goede gorgeldrank bij een ontstoken keel of bij kiespijn.

Kauwen op een stukje verse wortel is goed voor het gebit.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas