Maart gevaarlijk voor cactussen

Wie cactussen in een kasje kweekt moet deze maand extra op zijn hoede zijn. Be­heers de neiging om op mooie zonnige dagen extra te gaan gieten, want het rot ligt op de loer. Vaak is het 's morgens mooi helder en droog maar 's middags trekt de lucht dicht. Als u 's ochtends sproeit is de potkluit in de middag bij zulk weer nog niet droog, waardoor schimmels kunnen toeslaan. U zou deze maand dan nog planten verliezen, die u zo goed de winter door had geholpen! Inspecteer uw cactussen elke dag. Ver­toont een plant ziekteverschijnselen, dan is hij vaak nog te redden als u tijdig ingrijpt.

In deze tijd is nevelen noodza­kelijk voor de knopvorming van de vroegbloeiende soorten en het herbegin van de groei. In de tweede helft van de maand kunt u een permanent zonnige dag - luister naar het weerbericht! - uit­kiezen voor het nevelen of gieten met fij­ne broes. U ziet de planten daarna ople­ven.

Planten die aan verpotten toe zijn, kun­nen in de tweede helft van maart in nieuwe grond worden gezet, die u al hebt klaargemaakt en zonodig hebt laten dro­gen. De nieuwe grond moet bij gebruik op kas- of kamertemperatuur zijn. Niet direct beginnen met gieten! Ook de grond op de tabletten in de kas kan nu worden ververst. (Dit gebeurt om de drie a vier jaar.) Er zullen ver­schillende insekten te voorschijn komen.

Laat die niet ontsnappen! Er zijn vet-planten die nu een rustperiode ingaan. De wintergroeiende Crassula's en Co-nophytums, de succulente Peiargoni-ums, sommige Cotyledons, Gibbaeum, winterbloeiende Kaianchoës, Monilaria en Mitrophyllum. Geef ze geen of min­der water. De overige planten en cactus­sen ontwaken juist nu uit hun win­terslaap. Wacht echter met watergeven tot u de eerste groei bespeurt.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas