Gracieuze gladiolen

Gladiolen moeten aan het eind van deze maand worden geplant, uiterlijk in april. Ze bloeien van juli tot september. Naast de forse zwaardlelies zijn er ook soorten gladiolen met wat kleinere bloe­men, zoals de Gladiolus prumilinus, die 50-70 cm hoog wordt. (De gewone gladi­ool bereikt een hoogte van 1,5 meter). Als u de gladioleknollen buiten hebt la­ten overwinteren, kunt u het winterdek weghalen. Knollen die u binnen in droog zand hebt bewaard kunnen nu aan de aarde worden toevertrouwd. Plant ze in kleurgroepen bij elkaar, want het effect wordt erg onrustig als u de kleuren ge­mengd exposeert. Zet de knollen op een zonnige plek in losgemaakte grond waaraan oude (gedroogde) koemest of kalkvrije kunstmest is toegevoegd.

Vooral geen verse mest toepassen! Gla­diolen moeten steeds op een andere plek in de tuin worden gezet, anders wordt de grond ziek. Ter voorkoming van bo­demaaltjes moet u ze niet in de buurt van aardappels zetten. De plantdiepte bedraagt ongeveer 7 cm, de onderlinge afstand 10 cm. Plant de knollen in groepen van 3, 5 of meer bij elkaar. Na enige tijd zult u dunne stok­ken bij de planten moeten zetten om omwaaien te voorkomen. Bloeiende gla­diolen worden gemakkelijk topzwaar. Zet de stokken 'uit het gezicht', aan de achterkant van de stengel. U kunt ook metalen plantesteunen gebruiken, waar de stengels doorheen groeien. Die wor­den echter slechts langzaam door de planten aan het oog onttrokken.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas