anijs

Anijs (Pimpinella anisum) komt in Europa niet in het wild voor.

Het uit China afkomstige kruid kan hier echter wel worden gekweekt. De sterk aromatische zaden worden zowel in de keuken als in de likeurindustrie en de apotheek gebruikt. De witte schermbloemen van het éénjarige gewas bloeien in augustus en verspreiden de bekende anijsgeur.

In april kunt u zaaien op met zand vermengde kleigrond in de zon. Het zaad kan half augustus worden geoogst. Een aftreksel van de zaden is krampwerend en pijnstillend. Bij een kou is anijsmelk een heerlijke verwarmende drank, die bovendien stimulerend werkt op de eetlust. Spijsverteringsklachten kunnen met anijs worden bestreden, speciaal bij maagstoornissen en darmgassen.

Tinctuur van anijs (te gebruiken op een suikerklontje) wordt bereid uit 15 gram gekneusde zaden op driekwart liter water en driekwart liter alcohol. Na vierentwintig uur zeven. Een familielid van de anijs, de kleine bevernel of pimpernel (Pimpinella saxif raga), is in Nederland en België" wel inheems. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en bloeit van juli tot september met rozeachtig witte bloemen.

U kunt de kleine bevernel gemakkelijk kweken op niet te vochtige (zand)grond. De wortel kan drie jaar na het zaaien worden geoogst. Wortel van bevernel heeft een scherpe smaak. Tinctuur wordt bereid uit 150 gram wortels (in stukken) op een liter brandewijn. Laat het geheel een week trekken en gebruik de tinctuur (op suiker) bij aandoeningen van de spijs-vertering.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas