ViolaIn het wild komt men het welriekende viooltje (Viola odorata) niet dikwijls te­gen - in Nederland nog minder dan in België.

De donkerviolette bloempjes bloeien tussen maart en mei, soms in het najaar een tweede maal. Op een niet al te zonni­ge plaats kunt u dit tot 15 cm hoge plantje gemakkelijk kweken door te zaaien (in juli) of door in de herfst plantgoed te poten.

De bloempjes (in het voorjaar geoogst en op horren gedroogd) worden verwerkt tot 'viooltjessiroop', een probaat middel tegen verkoudheid. Van verse of gedroogde viooltjes kan ooglotion worden gemaakt. Het aftreksel kan als braakmiddel worden gebruikt.

Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) dat algemeen verspreid in de vrije na­tuur voorkomt, wordt ongeveer 25 cm hoog. De bloempjes (blauwviolet met geel en wit gekleurd) bloeien tussen april en oktober.

Een afkooksel van 50 gram gedroogde bloemen op een liter water kan inwendig worden gebruikt bij reumatiek. (Laat de viooltjes een uur weken en slechts heel even koken.)

 
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas