Maretak, vogellijm (mistletoe) (Viscum album)

Maretak of vogellijm is een halfparasiet. De struikachtige plant onttrekt water en zouten aan de boom waarop hij groeit. Maretak komt in Nederland voor op

loofbomen, waaronder populier, linde, lijsterbes, meidoorn, appel en peer. In voorchristelijke tijden gold dit altijd groene gewas als een magisch kruid.

In de moderne 'magie' wordt mistletoe in december op een strategische plaats in huis opgehangen. Iedere dame die eron­der staat mag 'straffeloos' worden ge­kust: een aardige gewoonte, die uit En­geland is overgewaaid. De witte bessen van de maretak zijn zeer giftig. Gebruik dus alleen de takjes en de blaadjes van de plant. U kunt ze het best plukken voordat de bessen verschijnen. Inwendig gebruik moet (behalve onder toezicht van een deskundige) worden afgeraden in verband met de giftigheid van de plant. Overdosering kan tot verlammin­gen en tot hartstilstand leiden.

Een af­treksel van een handvol gedroogde plan­tedelen op een liter water kan in com­pressen worden gebruikt bij reumatische pijnen. Het kruid werkt licht bedwel­mend en kalmerend: doordat het de spanning in de aderen verlaagt is het on­der andere een middel tegen hoge bloed­druk (vooral de jonge takken en blade­ren).
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas