Passiebloem

De bijzonder fraaie passiebloem, een van oorsprong tropische plant, wordt in West-Europa vrijwel uitsluitend als ka¬merplant of voor de siertuin gekweekt. De naam heeft betrekking op de verschillende onderdelen van de bloem, die als een symbolische weergave van het lijden van Christus worden gezien: de bloemenkroon = de doornenkroon; de drie stijlen van de stamper = de nagels van het kruis; de meeldraden = de hamer; de bladeren = de lansen; de ranken = de zweep. De passiebloem kan uit zaad worden gewonnen in de warme kas.

Ook bij ons kan de passiebloem, tegen een zuidmuur groeiend, rijpe vruchten produceren.

Vermenigvuldigen door stekken is echter gebruikelijker.
Wie een passiebloem op het zuiden in zijn tuin tegen het huis op laat klimmen, moet de plant zeker de eerste jaren in de winter wat bescherming geven. Er ontwikkelt zich dan een dikke houtachtige stam. Bij zacht weer kunnen de bloemen zelfs tot in november blijven bloeien.

In een koel klimaat worden de vruchten alleen in heel mooie zomers rijp. Stengels en bladeren kunnen als theekruid verlichting geven bij migraine, maag- en hartklachten van nerveuze aard en slapeloosheid.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas