Marjolein

Wilde marjolein (Origanum vulgarej komt in Nederland en in België zeer zelden voor en behoort er tot de beschermde planten. De kalkminnende plant wordt ongeveer een halve meter hoog en vormt - tussen juli en oktober lichtpurperen, schermvormige bloempluimen.

De gekweekte vorm (Origanum majorana) is een vaste plant die in voedzame grond op een warme standplaats kan worden geteeld. Er zijn soorten met roze, maar ook met witte bloemen. Marjolein wordt niet alleen als keukenkruid (bij het bereiden van vlees, groenten en soep) maar ook als geneeskruid gebruikt.

De geneeskrachtige stoffen hebben een pijnstillende en ontspannende werking en zijn bovendien mild desinfecterend. Het kruid kan dan ook voor vele verschillende aandoeningen worden gebruikt, onder andere bij een zwakke maag, darmkrampen en menstruatiepijnen.

In een kruidenkussentje gaat het slapeloosheid tegen, als gorgeldrank of in een stoombad kan marjolein dienst doen bij verkoudheid. Het aftreksel (50 gram bloemen op een liter water gedurende zeven minuten laten trekken) kan in compressen tegen opgezette klieren (ook verharde borstklieren) worden gebruikt.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas