Ijzerhard (Verbena officinalis)

De lichtlila bloempjes van de Verbena zal men niet vaak in de vrije natuur aan­treffen. Wie gebruik wil maken van de geneeskrachtige (en magische!) eigen­schappen van deze plant, zal hem dus zelf moeten kweken (zaad is verkrijg­baar bij botanische tuinen). Verbena moet worden geoogst als de planten in volle bloei staan. Het kruid kan in bos­sen worden gedroogd.

Verbena wordt vooral als slijmoplossend middel bij ver­koudheid en bronchitis gebruikt. Verbe­na is bovendien koortswerend en zweet-afdrijvend, zodat het in korte tijd een kou kan onderdrukken: driemaal daags een kop thee van 10 gram kruid op een halve liter water.

Thee (50 gram Verbena op een liter wa­ter gedurende een kwartier laten trek­ken) gaat darmgassen tegen en versterkt lever, milt en nieren. Dit aftreksel is ook te gebruiken als gorgeldrank en (bij de behandeling van wonden en zweren) in compressen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas