Verbascum

Het geslacht Verbascum wordt in het Nederlands 'kaars' of 'toorts' genoemd. In het verleden werden de uitgebloeide bloeiwijzen van de planten gebruikt als 'pitten' in fakkels nadat ze in pek of in een ander brandbaar materiaal waren gedoopt.   Koningskaars (Verbascum thapsus) en stalkaars (Verbascum thap-siforme) kunnen een hoogte van 2 meter bereiken. Ze bloeien van juli tot oktober met aarvormige, gele bloemen. Deze Verbascum-soorten komen vrij alge­meen in de vrije natuur voor, maar u kunt ze ook op humusrijke, niet te voch­tige zandgrond in de tuin kweken.

Beide soorten worden geteeld om de genees­krachtige bloemen, die kunnen worden gebruikt tegen kriebelhoest (3 gram bloemen op een liter water - beslist ze­ven!). De bloemen moeten zeer voor­zichtig worden geplukt om bruinworden (door kneuzen) te voorkomen. Blad en wortel van de koningskaars worden ge­bruikt bij aandoeningen van de luchtwe­gen. De wortel kan worden gedroogd en verbrand om astmapatiënten verlichting te geven. Blad van koningskaars wordt om die reden wel als tabak gerookt.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas