Valeriaan (Valeriana officinalis)

Van de twee valeriaansoorten die in Ne­derland en België in het wild voorkomen - de echte valeriaan fValehana officina-fis) en de kleine valeriaan (Valeriana di­oica) - is de eerste een befaamd middel tegen nervositeit. Daar valeriaan vrij al­gemeen voorkomt (langs sloten, in voch­tige weilanden enzovoorts) kunt u ge­makkelijk aan plantmateriaal komen: éénjarige uitlopers, die u uitplant in hu-musrijke grond. De 30-60 cm hoge plant bloeit van juni tot september met rozige schermen.

De werkzame bestanddelen bevinden zich voornamelijk in de wor­telstokken die vóór de bloei moeten worden gerooid, gedroogd en gemalen. Men kan een aftreksel maken van het poeder, dat dezelfde kalmerende uitwer­king heeft als de bekende tinctuur die in de handel is: een theelepel kruid per kop. Tinctuur kunt u overigens ook zelf maken: 100 gram fijngehakte wortels op een halve liter alcohol (70%) gedurende een week tot tien dagen laten trekken. Valeriaan  is  ook   krampwerend en pijnstillend. Het is een vrij onschuldig slaapmiddel,  maar  overdosering kan hoofdpijn veroorzaken. Neem van de tinctuur dan ook niet meer dan driemaal per dag tien druppels.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas