Grote brandnetel (urica dioica)

De brandharen van de brandnetel bre­ken bij aanraking en veroorzaken een jeukende uitslag op de huid. Die eigen­schap van deze tot 150 cm hoge plant heeft hem tot een van de meest verachte onkruiden gemaakt.

Toch is de brandnetel een kruid, dat men eigenlijk regelmatig op het menu zou moeten zetten! Het gewas is rijk aan vitamine C, ijzer, magnesium, carotine (nodig voor het aanmaken van vitamine A) en verschillende mineralen. De brandnetel kan worden gegeten als soep,

in sla of gekookt als spinazie. Pluk jon­ge, malse scheuten (trek handschoenen aan!). Oude bladeren kunnen vergifti­gingsverschijnselen veroorzaken. Als geneeskruid wordt brandnetel toege­past vanwege zijn vochtuitscheidene, slijmoplossende en bloedstelpende
wer­king. Het kruid wordt aanbevolen bij jicht en reumatiek en bij huiduitslag.

Brandnetelthee (driemaal een hand bla­deren en bloemen op een liter water) kan als gorgeldrank dienen bij keelontste­king en als lotion bij haaruitval. Ook bij reumatiek wordt het gebruik van brandnetel aanbevolen: uitwendig gebruikt in de vorm van een lotion uit brandnetelblad, koolblad en stinkende gouwe.


Brandnetelgier (de planten enige tijd in een emmer laten rotten) is een goed wer­kend en milieuveilig bestrijdingsmiddel tegen bladluis en schimmelaantastingen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas