Oostindische kers (Tropaeolum majus)

De éénjarige kers is oorspronkelijk af­komstig uit Zuid-Amerika. Het gewas wordt in allerlei variëteiten voor de sier-tuin gekweekt. De plant heeft grote, ronde bladeren en felgekleurde fraai ge­vormde bloemen in rood, geel of oranje. De plant heeft ook geneeskrachtige waarde. Hij bevat mosterdolie-achtige glucosiden, die een desinfecterende wer­king hebben en de doorbloeding van de huid bevorderen.

Men moet wel wat voorzichtig zijn met het toepassen ervan, want het prikkelt de huid zo sterk, dat te lange inwerking de huid kan beschadigen. Thee van bloemen, bladeren en/of zaad (enkele lepels op een liter water) werkt slijmoplossend en vochtuitscheidend. De kleurige bloemen zijn rijk aan vita­mine. Ze kunnen, evenals de jonge bladeren, in salades worden gegeten. De vruchtjes kunnen worden gebruikt als 'kappertjes' als ze worden ingelegd in azijn.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas