Tijm (Thymus)

Het geslacht Thymus uit de familie van de lipbloemigen telt tal van soorten en ondersoorten, waarvan er enkele in Ne­derland en in België in het wild voorko­men. Wilde tijm (Thymus serpyllum) en echte tijm (Thymus vulgaris) worden zo­wel voor gebruik in de keuken als om de geneeskrachtige werking gekweekt. Uit kruisingen tussen deze beide soorten is citroentijm (Thymus citriodorus) ontstaan.

Tijm is een sterk aromatisch gewas. Het kruid geeft een heerlijk aroma aan vlees, vis en soep en is ook zeer smakelijk in kool, in salade en bij komkommer. De geneeskrachtige werking is het sterkst bij wilde tijm, een tot 30 cm hoog ge­was, dat veelal in de rotstuin wordt aan­geplant.

Echte tijm vindt vooral toepassing als kruid voor de keuken. Deze soort wordt ongeveer 40 cm hoog. Tijm heeft een ontsmettende, wormaf­drijvende, vochtuitscheidende, kramp-opheffende werking. Kortom: het kruid kan voor velerlei doeleinden worden ge­bruikt. Zeer bekend is de toepassing van tijm in hoestsiroop.

'Tijmstroop' is een ouderwets huismid­del tegen kriebelhoest dat ook door kin­deren gemakkelijk wordt ingenomen. Een aftreksel van tijm (een lepel op een kop) helpt bij stofwisselingsstoornissen en maagkrampen.

In een sterkere concentratie kan men het aftreksel gebruiken in compressen bij reumatische pijnen: 150 gram tijm op een liter water.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas