Citroenmelisse

Al in de middeleeuwen leverde het kruid (Melissa officinalis) de nog steeds be¬roemde 'Kloostervrouwemelissegeest', een drank uit de etherische olie gemengd met alcohol.
Citroenmelisse is een vaste plant die een hoogte van ongeveer een halve meter kan bereiken. Het gewas, dat 's zomers met witroze bloempjes bloeit, kan zeer gemakkelijk uit zaad worden gekweekt.

Zaaien in mei. Bloeiende planten worden druk bezocht door bijen. Oudere exemplaren kunnen door scheuren worden vermenigvuldigd. Oorspronkelijk is de citroenmelisse a -komstig uit de landen rond de Middellandse Zee.

Verwilderde exemplaren van citroenmelisse komen thans overal m West-Europa voor.
Citroenmelisse kalmeert de zenuwen e bewijst dan ook uitstekende diensten nerveuze maagklachten en slapeloosheid.

Men kan het verse kruid gebruiken voor thee waar het een zachte citroengeur aan geeft. Thee van citroenmelisse werkt ontspannend.

Ook door sla, soep en andere gerechten is citroenmelisse een smakelijk ingrediënt. Het kruid mag niet worden mee-gekookt. Voeg het dus altijd toe aan een heet gerecht, nadat dit over het kookpunt heen is.

Melisse stimuleert de spijsvertering en werkt koortswerend. Aanstaande moeders, die last hebben van het hinderlijke braken, dat in de eerste maanden van de zwangerschap nogal eens optreedt, doen er goed aan regelmatig een kopje melissethee te drinken.

Omslagen, gemaakt van verse bladeren van Melisse bevorderen de genezing van wonden en doen reumatische pijnen verdwijnen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas