Gewone smeerwortel (Symphytum officinale)

De gewone smeerwortel behoort tot de familie van de ruwbladigen. Hij groeit vooral in vochtig grasland en langs slootkanten, waar hij met sierlijke vuil­witte, roze of blauwpaarse bloemen bloeit. De bloeitijd van deze 30-120 cm hoge plant valt tussen mei en augustus. Smeerwortel kan ook in de siertuin wor­den geteeld, mits de grond voldoende vochtig is.

Wortels en bladeren van dit kruid wor­den al sinds honderden jaren gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. In de homeopathie vindt smeerwortel vooral toepassing bij botbreuk. Bij ver­rekking, kneuzing en gewrichtspijn kan een papje op de pijnlijke plek worden gelegd.

Smeerwortelthee (twee theelepels kruid op een kop water) werkt genezend bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal, maar kan ook als gorgeldrank worden gebruikt bij een ontstoken mondholte of een pijnlijke keel. Huid­crème die smeerwortel bevat gaat de vorming van 'kraaiepootjes' tegen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas