Kamille

Kamille is een van de bekendste en meest gewaardeerde geneeskruiden. Bovenin is deze éénjarige plant bepaald niet zeldzaam, zodat kamille in het wild kan worden geoogst op braakliggende terreinen langs wegen en in korenvelden.

De kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) is wereldwijd verbreid. Veel soorten hebben een geneeskrachtige werking. Groot kaasjeskruid komt vooral voor langs wegen en dijken en op droge braakliggende grond. De plant kan meer dan één meter hoog worden en bloeit van juni tot oktober met roze, donkergestreepte bloemen aan stengels die deels kruipen, deels rechtopstaan. Op een zonnige standplaats kan kaas-jeskruid vrij gemakkelijk worden geteeld. (In april zaaien in humusrijke grond.)

Thee (ongeveer 15 theelepels op een liter koud water gedurende een nacht laten trekken) doet goed bij bronchitis. Een sterker aftreksel kan ook uitwendig worden gebruikt in compressen bij zweren en aambeien, maar ook als gorgeldrank bij ontstekingen in de mondholte en als gezichtslotion bij acne.


Uit de donkerroze bloemen groeien de vruchten die op Leidse kaasjes lij¬ken.
gewas is echter ook gemakkelijk zelf te kweken: het fijne zaad kan omstreeks maart/april op schrale grond worden gezaaid. De witte bloempjes hebben gele harten en zien er uit als margrieten. Ze bloeien aan 50 cm lange stengels.

Kamillethee werkt ontspannend en pijnstillend. Een kop kamillethee met een lepel honing maakt onmiddellijk een eind aan nerveuze maagkrampen. Bovendien slaapt men er lekker van. Giet kokend water (een liter voor een eetlepel) op de bloemen en laat de thee niet langer dan tien minuten trekken.

Uitwendig kan het aftreksel worden gebruikt om te spoelen (bij ontstekingen in de mondholte en bij kiespijn). Ook wordt dit aftreksel wel gebruikt in compressen (bijvoorbeeld wanneer men last heeft van branderige ogen).

Een aftreksel van kamille geeft het haar een goudgele glans en ontsmet de hoofdhuid: een zakje met 100 gram kamille-bloemen op een liter kokend water twintig minuten laten koken. Als stoombad bij verkoudheid werkt het milder en minder aggressief dan sterke menthol-oplossingen.

Kamerplanten kunnen met een kamille-extract worden bespoten tegen luis enzovoorts.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas