Kamperfoelie

Deze struik groeit in het wild in kreupelhout en lichte bosranden, waar hij de bomen omstrengelt en dikwijls grillige vergroeiingen veroorzaakt.

De welriekende bloemen bloeien tussen juni en september ook nog. Overdag worden ze veelal door bijen en hommels bezocht, 's avonds door pijlstaartvlinders. De vogels zorgen voor de verspreiding van de zaden, die in glanzend donkerrode (giftige!) bessen verpakt zijn.

De bloemen zijn zoet van de nectar. U kunt ze eten, thee van trekken (al dan niet in combinatie met de bast) of siroop van koken. Het blad wordt uitwendig gebruikt om kliergezwellen te verklei¬nen. Inwendig werkt het waterafdrij-vend en eetlustopwekkend.

De plant bevat antibiotische bestanddelen en veel salicylzuur, een stof die in de farmaceutische industrie toepassing vindt, onder andere in pijnstillers. Kamperfoelie versterkt het hart en werkt heilzaam bij verkoudheid en astma. Ook reumatiek, leverklachten en huidkwalen kunnen met kamperfoelie worden bestreden
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas