Witte of gele mosterd

De gelige zaden van de Sinapis Alba be­vatten veel vette en vluchtige oliën. Het gewas wordt voornamelijk gekweekt voor de fabricage van tafelmosterd. (Er komen hier en daar ook verwilderde vormen voor.) Witte of gele mosterd kan vanaf half maart in de volle grond worden gezaaid. De plant, die een hoog­te van 80 cm kan bereiken, bloeit om­streeks juni/juli met heldergele bloe­men.

Uitgebloeide exemplaren moeten worden geoogst voordat de hauwen openspringen, zodat het zaad kan wor­den verzameld. Tafelmosterd kan ge­makkelijk worden bereid: het gemalen zaad wordt vermengd met peper, azijn of witte wijn. Er zijn veel mosterdsoor­ten in de handel. De Franse is doorgaans aan de scherpe kant. In Zweden geeft men de voorkeur aan een zachte, zoetige mosterd.

Zaad van witte en zwarte mosterd (Bras-sica nigra) dooreen gemengd geeft bepaalde mosterdsoorten een gespikkelde aanblik.

Mosterdzaad kan ook medicinaal wor­den gebruikt. Een zeer bekende toepas­sing vormen de 'mosterdpleisters', bestaande uit een papje van gemalen zaad en lauw water dat op een stukje lin­nen wordt gelegd. Het geheel wordt aan­gebracht op de door nat verbandgaas beschermde huid: een prima middel te­gen reumatische pijnen en een beklemd gevoel op de borst. Verwijder de pleister zodra de huid rood begint te worden om het ontstaan van blaren te voorkomen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas