Huislook, daklook, donderlook (Sempervivum)

Huislook, een vertegenwoordiger van de familie van de vetplanten, is oorspron­kelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa, maar komt hier en daar verwil­derd in België en Nederland voor. Al in voorchristelijke tijden groeide dit warm-teminnende plantje, dat fraaie, winter­groene rozetten vormt, op de daken van de huizen. Men liet het daar maar al te graag zijn gang gaan, want nog tot in de tijd van keizer Karei de Grote was men ervan overtuigd, dat een woning met huislook op het dak niet door bliksem kon worden getroffen.

De bloeitijd van huislook valt tussen juli en september. Uit de bladrozetten rijzen dan lichtrode bloemen op aan stengels die 40 cm lang kunnen worden. Wie geen huis met een pannendak bezit kan huislook in de rotstuin kweken. Het blad van de plant is geneeskrachtig en moet in mei/juni worden geplukt. Men kan het alleen vers gebruiken, bijvoorbeeld om likdoorns zacht te maken, om wratten te laten ver­dwijnen of om verkoeling te brengen bij brandwonden. Het verse sap uit de blaadjes kan worden verwerkt tot oog-en oordruppels.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas