Vlas

Vlas is al sinds de Jonge Steentijd (Neolithicum) in cultuur. Waar het oorspronkelijk vandaan is gekomen heeft wen niet met zekerheid kunnen achterhalen, maar men neemt aan dat het uit Midden-Azië afkomstig is.

Vlas is een eenjarige plant die meer dan één meter hoog kan worden en die met helderblauwe bloempjes bloeit tussen juni en september. Met wol en hennep behoort vlas tot de oudste grondstofleveranciers voor geweven stoffen.

Linnen weefsel ('lijnwaad') is sterk en gemakkelijk te reinigen, katoen en synthetische vezels hebben het echter in de loop van de tijd grotendeels verdrongen. Vlas levert niet alleen bastvezels voor textiel maar ook 'lijnzaad'.

De bruine zaden van de plant bevatten zeer veel olie en gom. Ze worden voor velerlei doeleinden gebruikt. De lijnolie die men eruit perst, is sneldrogend. Hij wordt onder andere gebruikt voor het vervaardigen van vernis en drukinkt.

Van de uitgeperste zaden wordt veevoer ('lijnzaadkoeken') gemaakt. Uit geneeskundig oogpunt bezien hebben alleen de zaden betekenis. Lijnzaad heeft een pijnstillende en laxerende werking. Gekookt of een nacht lang geweekt werkt het genezend op maag, darm en gal.

Rauw gekauwd kunnen de zaden echter verstopping veroorzaken. Een afkooksel van.50 gram lijnzaad op een liter water (enkele minuten koken) kan uitwendig bij eczeem worden gebruikt. Lijnzaad werkt verkoelend bij zweren, steenpuisten en inwendige ontstekingen.

Fijngestampte zaden worden daartoe met kokend water tot een zalfachtige substantie geroerd. De lijnzaadpap moet (met een stukje gaas als ondergrond) in een laag van een centimeter dik, lauwwarm op de aangedane plek worden aangebracht.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas