Satureja

Bonekruid (Satureja montana) is af­komstig uit de landen rond de Middel­landse Zee. Éénjarig bonekruid wordt 10-35 cm hoog. De plant heeft smalle, lancetvormige blaadjes. Tussen juni en oktober bloeien de blauwwitte klokvormïge bloemen. Winterbonekruid is een vaste plant, die het best gedijt op kalk-rijke grond. De bloemen zijn wit of lichtpaars van kleur. Ze bloeien de gehe­le zomer. Stengels en blaadjes kunnen worden gebruikt. Snijd bonekruid boven de wortel af voordat de planten gaan bloeien en hang de bosjes in de schaduw te drogen.

Beide soorten kun­nen in de kruidentuin worden gekweekt. Eenjarig bonekruid (Satureja hortensis) voldoet het best als keukenkruid. Als het u om de geneeskrachtige eigenschap­pen is te doen, kunt u het best de over­blijvende soort gebruiken. Bonekruid heeft een wat bittere geur, die bijzonder goed past bij tuinbonen, maar het kruid kan ook in andere gerechten worden ge­bruikt.

Gedroogd bonekruid werkt gunstig op de spijsvertering. In combinatie met tijm vormt het een goed middel tegen maagkramp en is tevens worm­afdrijvend. De thee (enkele eetlepels op een liter water) kan ook uitwendig wor­den gebruikt als gorgeldrank.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas