Sambacus

Vlierstruiken bereiken in de vrije natuur vaak een hoogte die de 10 meter bena­dert. Ze komen vrij algemeen in Europa voor in heggen en vochtig bosterrein. Vlier wordt ook voor aanplant in de siertuin gekweekt.

De bloei van deze heester valt tussen mei en juli. De grote, witgele schermen wor­den gevolgd door zwarte, eetbare bes­sen.

Dat de vruchten van de gewone vlier veel vitamine C bevatten, mag algemeen be­kend worden geacht. Ze vormen de grondstof voor een heerlijke, zoete (bij­zonder geestrijke!) wijn en kunnen ook tot sap en jam worden verwerkt. Behal­ve de bessen zijn ook bast, blad, bloe­men en wortel van de vlier goed bruik­baar.

Een bad van wortel, bast en blad, ge­mengd met wat zout is een weldaad voor pijnlijke, vermoeide voeten. Vlier-bloembessenthee is slijmoplossend, gaat ontstekingen tegen en bevordert de af­drijving van urine en zweet. Bij nierbekkenontsteking zeker aan te bevelen, evenals bij verkoudheid (20 gram op een liter water gedurende 7 mi­nuten laten trekken). Kruidvlier (Sam­bucus ebulus) is in Nederland en België vrij zeldzaam. De plant wordt maximaal 2 meter hoog en bloeit tussen juni en september met witroze bloemen. De zwarte bessen van de kruidvlier zijn niet eetbaar. De overige plantedelen kunnen worden verwerkt als die van de gewone vlier.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas