Tuinkers

Tuinkers komt oorspronkelijk uit het westen van Azië. Het is een gezonde groente, die veel vitaminen en minerale voedingsstoffen bevat.

De teelt is wel bijzonder eenvoudig. Strooi het zaad op een vochtige ondergrond. Aarde is niet noodzakelijk. Het lukt ook met een vochtige viscosespons. Na enkele dagen al kunt u de jonge plantjes oogsten!

Tuinkers is heerlijk als broodbeleg met wat suiker en/of citroensap, als toekruid op kaas of vleeswaren, door de sla enzovoorts. Kinderen vinden het boeiend om tuinkers te zaaien in de vorm van hun naam.

Tuinkers laat zich gemakkelijk en in korte tijd opkweken.
In het oude Perzië (Iran) werd deze fraaie vaste plant al gekweekt. Niet alleen om gerechten op smaak te brengen, maar ook als geneeskruid. Via Griekenland bereikte  de maggiplant West-Europa.

Hij   behoorde  tot de 'vijftienderhande   kruiden', waarvan men aannam dat ze onheil afweerden. Bij onweer werd een boeket van verschillende gedroogde kruiden aangestoken om te voorkomen dat het huis van de bezitter van zo'n 'kruidewis' door bliksem zou worden getroffen.
Lavas kan gemakkelijk uit zaad worden gekweekt. Oudere planten kunnen worden gescheurd. Omstreeks juli/augustus bloeit het tot 2 meter hoge gewas met lichtgele bloemen in schermen.

Het verse blad wordt in de keuken gebruikt, voornamelijk als toekruid voor de soep. Gebruik er niet te veel van, want de maggismaak overheerst al snel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas