Salie (Salvia officinalis)

De echte salie is oorspronkelijk af­komstig uit het Middellandse-Zeege-bied. De plant wordt gekweekt als ge­neeskruid, maar komt in Nederland en België ook in verwilderde vorm voor. Salie is een groenblijvende plant die in juni/juli bloeit met blauwpaarse bloemen. Het tot 80 cm hoge gewas verlangt een zonnige plaats en kalkrijke grond. Daar salie niet geheel winterhard is, moet de plant 's winters worden afge­dekt. Salie wordt voornamelijk ge­kweekt om het blad, dat als toekruid en als geneeskruid toepassing vindt.

Het aromatische blad kan worden gebruikt bij de bereiding van sauzen en vleesge­rechten. Bij inwendig gebruik is het kruid eetlustopwekkend. Het stimuleert de klierfunctie en de bloedsomloop en, versterkt het zenuwstelsel. Saliemelk is een ouderwets huismiddel tegen verkoudheid. Salie weert koorts en gaat nachtelijk transpireren tegen. Een theelepel kruid, op een kop water ge­trokken, vormt een desinfecterend mid­del dat als gorgeldrankje bij een ontsto­ken keel, of als mondspoeling bij ontste­kingen in de mondholte goede diensten kan bewijzen.

Likeur van salie is niet alleen heel smakelijk, maar kan boven­dien uitwendig worden gebruikt als wrijfmiddel. Het recept is eenvoudig: een handvol salie op een halve liter bran­dewijn gedurende 8 dagen laten trekken. Gebruik saliepreparaten bij voorkeur tijdens of na de maaltijd.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas