Lavendel

Lavendel komt in het zuiden van Europa in het wild voor. Het kruid wordt er ook al sinds eeuwen gekweekt om zijn heerlijke geur. De tuinplanten die in noordelijker streken worden geteeld,

spijklavendel (Lavandula spica) en lavendelhybriden (Lavandula hybrid), doen wat de geur betreft niet voor de hier genoemde geneeskrachtige lavendel onder. De plant kan door zaaien en door stekken worden vermeerderd.

Geef hem een plaats in de volle zon, dien rijkelijk mest toe en zorg voor een goede drainering van de grond. Lavendelpollen worden ongeveer een halve meter hoog. Ze kunnen in de siertuin ook als randplant worden gebruikt. De paarsblauwe bloemen worden geplukt als ze opengaan.

Ze worden in bosjes gebonden op een beschaduwde, luchtige plaats te drogen gehangen. Lavendel kan worden gebruikt in compressen en als gorgeldrank (enkele eetlepels op een liter water). Lavendelthee (een eetlepel bloemen op een kop water) versterkt de zenuwen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas