Witte dovenetel

De witte dovenetel lijkt weliswaar veel op de brandnetel, maar heeft geen brandharen.

Evenals de brandnetel komt de plant algemeen in Europa voor op stikstofhoudende grond. Witte dovenetel kan ruim een halve meter hoog worden. Tussen april en oktober bloeien de witte (lip)bloemen met een kroonbuis die schuin naar boven wijst.

Van de bloemen en de blaadjes kan een thee worden gebrouwen, die desinfecterend en ontstekingremmend werkt. De zwak urine-afdrijvende werking ervan zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam gemakkelijk kunnen verlaten (enkele eetlepels op een liter water).

Uitwendig kan men een wat sterker aftreksel gebruiken in compressen op spataderen of op een ontstoken huid. Bij oorpijn is een dampbad van dit aftreksel weldadig. Tinctuur van dovenetel (gelijke delen gekneusde bloemtoppen en alcohol veertien dagen laten trekken) op een suikerklontje gaat slapeloosheid tegen.

Naast de witte zijn er de gevlekte (Lamium maculatum) en de paarse dovenetel (Lamium purpureum). Er is ook een gekweekte inheemse dovenetel (Lamium galeobdolon variegatum) die als bodembedekker in de siertuin wordt aangeplant. Het groene loof van deze 25 cm hoge plant heeft zilverwitte vlekken. De bloempjes (juli-augustus) zijn geel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas