Jeneverbes

De vaak zuilvormige jeneverbes is een bekende verschijning op heide en heuvels.

Deze conifeer, die een hoogte van 10 meter kan bereiken, heeft stekelige naalden. Het hout wordt gebruikt voor het vervaardigen van wandelstokken (tandenstokers!) en pijpen.

In de middeleeuwen werden de huizen tijdens pest-epidemieën uitgerookt met jeneverbeshout. Dat men lang bleef geloven in de zin van dat gebruik bewijst het feit, dat men nog in 1870 (in Parijs) trachtte op die manier een uitbarsting van pokken tegen te gaan.

De bessen worden in de keuken (zuurkool!) en in de apotheek gebruikt, evenals in allerlei alcoholische dranken. Aandoeningen van blaas en nieren, gewrichtsreumatiek en klachten, die met een gebrekkige stofwisseling te maken hebben kunnen met succes met jeneverbes worden bestreden.

De bessen zijn aanvankelijk groen. In het tweede jaar na de bloei, als ze blauw-zwart zijn, kunnen ze worden geoogst en onder voortdurend keren worden gedroogd. Thee van een eetlepel gedroogde, fijngemalen bessen in een halve liter water (10 minuten laten trekken) heeft een reinigende werking.

Een jeneverbeskuur kan ook met verse bessen worden gedaan: neem de eerste dag vier bessen, de tweede dag vijf, de derde dag 6 enzovoorts tot u aan vijftien bessen toe bent. Daarna elke dag één bes minder, tot het aantal weer tot vier is teruggebracht.

Wie aan een nierkwaal lijdt mag niet teveel jeneverbes¬sen gebruiken. Een aftreksel van takken en/of bessen (respectievelijk 250 gram en 100 gram op twee liter koud water gedurende anderhalf uur laten koken) kan uitwendig worden toegepast in compressen, ter bestrijding van reumatische pijnen of voor het reinigen van wonden.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas