Noteboom

Noteboom of notelaar

De noteboom is oorspronkelij k uit Iran afkomstig, maar al in de Griekse Oudheid in het westen van Europa bekend. Dat het donkere hout van de 25 meter hoge boom door de meubelmakers wordt gebruikt, mag als bekend worden verondersteld.

De noteboom maakt zich evenwel op meer dan die ene manier nuttig voor de mens. De vruchten zijn niet alleen bijzonder smakelijk, ze leveren bovendien onverzadigde vetzuren, die goed voor hart en bloedvaten zijn.

Van het verse of gedroogde blad kan thee worden gezet (4 bladeren op een kop water) die genezend werkt op klieraandoeningen en bij darmcattarte. De thee is tevens maagversterkend en eetlust opwekkend en kan uitwendig worden toegepast om wonden te ontsmetten.

Van de groene bolsters kan (in brandewijn) een maag-bitter worden gemaakt. Laat daartoe 500 gram gehakte bolsters gedurende drie maanden trekken op een liter brandewijn. Dit aftreksel moet worden verdund met drie liter wijn. De schors van de noteboom (6 eetlepels op een liter water) kan dienst doen als wormafdrijvend middel.

De mannelijke bloemetjes van de noteboom leveren stuifmeel ter bevruchting levert.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas