Lis

Florentijnse lis

In Nederland en België komt de alant zowel gekweekt als verwilderd voor. Het kruid heeft sinds de Oudheid grote waarde als geneeskruid en werd al vroeg vanuit Centraal-Azië naar Europa overgebracht.

De fraaie gele bloemen bloeien tussen juli en oktober en de alant is daarom alleen al een plaatsje in de border waard. Zet hem achteraan, want hij kan wel 2 meter hoog worden!

Als geneeskrachtig kruid kan deze composiet (samengesteld bloemige plant) dienst doen bij allerlei aandoeningen van de luchtwegen, de nieren en de huid. De werkzame bestandelen bevinden zich voornamelijk in het wortelgestel. Wortels kunnen in het najaar worden geoogst.

Boen ze schoon, snijd ze in stukken en laat ze drogen. Van fijngestampte wortel wordt thee gezet (enkele eetlepels poeder op een kop heet water).

Wortelpoeder van alant vormt ook een bestanddeel van smeersels tegen reuma¬tische pijnen. Een aftreksel van verse, fijngemaakte wortel op brandewijn kan verlichting brengen bij brandend maagzuur.

Deze iriswortel, die omstreeks mei/juni met haar witte lichtblauwe bloemen bloeit, is oorspronkelijk uit Arabië afkomstig. Het gewas wordt meer dan 50 cm hoog en kan op een zonnige plaats, op zware grond, in de siertuin worden aangeplant.

Uit de wortelstokken wordt Tridis rhizoma' gewonnen, een stof die geurt naar Maartse viooltjes (Viola odorata). Het welriekende poeder kan worden gebruikt als vulsel voor geurbollen en zakjes die tussen het linnengoed worden gelegd. De geur komt overigens pas vrij als de wortels zijn gedroogd. Pas geoogste wortels ruiken vrijwel niet.

Wortel van de Duitse lis wordt wel gebruikt in de vorm van thee bij vastzittend slijm en gebrekkig functioneren van de gal.

Bovendien kan het dienst doen als urine-afdrijvend middel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas