Hyssop

Deze heesterachtige vaste plant behoort tot de lipbloemigen.
In Zuid-Europa is hyssop inheems. Het is echter heel goed mogelijk, deze tot 60 cm hoog opgroeiende plant in uw kruidentuin te kweken: in april/mei uitzaaien in de volle (kalk-houdende!) grond op een plaatsje in de zon.

Hyssop bloeit tussen juli en oktober met donkerblauwe, aarvormige bloemen. Het kruid verspreidt een geur die enigszins doet denken aan salie (Salvia)en rozemarijn (Rosmarinus).

In de keuken worden jonge blaadjes wel in soepen en salades gebruikt. Als geneeskruid wordt hyssop toegepast bij een ontstoken keel, griep en astma, terwijl het ook als laxeermiddel goede diensten kan bewijzen.

Een aftreksel wordt bereid uit 20 gram gedroogde bloemtoppen op een liter kokend water, waaraan suiker of honing is toegevoegd. In combinatie met suikermelisse (Melissa officinalis), engelwortel (Archangelica) en enkele andere kruiden gebruikt men hyssop bij de bereiding van likeur (Chartreuse).
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas