Sint Janskruid

Het goudgeel bloeiende Sint Janskruid, dat vroeger ook wel 'feeënkruid' werd genoemd, komt overal in Europa voor.

De tot 80 cm hoge plant groeit vooral in schraal grasland, op braakliggende terreinen en langs wegkanten. De eironde blaadjes zijn met doorschijnende puntjes bezet. Als ze worden verpulverd, verspreiden ze een geur die doet denken aan wierook.

Vroeger kende men allerlei magische krachten toe aan deze plant. Als 'Fuga daemonium* ('Vlucht van de boze geesten') werd hij geacht duivels te verdrijven. Op humus-rijke grond kunt u Sint Janskruid gemakkelijk zelf kweken, mits u de plant een zonnige plaats geeft. (Laat 50 gram bloemen 10 minuten trekken in kokend water en neem driemaal daags een kopje vóór de maaltijd.)

Thee van Sint Janskruid (enkele grammen op een kop heet water) werkt kalmerend, pijnstillend en koortswerend. Een aftreksel bevordert de spijsvertering en de urine-afscheiding. Sint Jansolie of Johannesolie kan uitwendig worden gebruikt. Het laat wonden genezen en is een goed wrijfmiddel bij reumatische pijnen.

Daarnaast kan het als zonnebrandolie worden gebruikt (500 gram verse bloemen gedurende 2 weken laten trekken op een liter olijfolie. Zet de fles op een plaatsje in de zon.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas