Hop

Hop is een slingerplant uit de hennepfamilie. De ranken kunnen een lengte van meer dan vijf meter bereiken. Als u de plant in uw tuin wilt hebben kunt u in de lente wortelstokken van wilde vrouwelijke exemplaren planten. Nadat de stekken een jaar op een vochtige plaats in de lichte schaduw hebben gestaan, kunt u ze het volgend voorjaar uitplan-ten. De lange ranken hebben steun nodig. Je zal ze dus moeten aanbinden.

Elk jaar moet de plant tot vlak boven de grond (op twee tot drie knoppen) worden teruggesneden. Het derde jaar geeft de plant 'bellen'. Hop komt voornamelijk voor in vochtige loofbossen, tussen kreupelhout.

De mannelijke planten bloeien met bloemen in pluimen, de vrouwelijke maken 'hopbellen' in hangende trossen. De bellen bevatten een
olieachtige stof die wordt gebruikt in de bierbrouwerij. Hopbellen in hete wijn vormen een uitstekend slaapmiddel. Een trage spijsvertering kan weer op gang worden gebracht als na de maaltijd een glas van het aftreksel wordt genomen (20 gram gedroogde hopbellen op een liter kokend water gedurende 10 minuten laten trekken).

Het fraaie blad en de aantrekkelijke vruchten van de hop maken de plant geschikt als klimmer in de siertuin, bijvoorbeeld voor het begroeien van een pergola. Jonge hopscheuten kunnen als asperges worden gegeten, ze vormen een bijzonder smakelijke groente.

Aangezien hopplanten zo hard groeien, dat het bijna met het blote oog is waar te nemen, is het oogsten van een redelijk maaltje geen probleem!
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas