Walstro

Echt walstro (Galium verum) is een tot 60 cm hoge plant die op droge zandgrond groeit.

Aan de dunne stengels verschijnen omstreeks mei gele bloempjes in dichte pluimen. Een aftreksel van 30 gram blaadjes en bloempjes op een liter water werkt heilzaam bij allerlei klachten die kunnen worden teruggebracht tot zenuwspanningen, zoals maagpijn en slapeloosheid.

Kleefkruid (Galium aparine) heeft een liggende of slingeren de groeiwijze. De bloempjes, die tussen juni en oktober bloeien, zijn wit. Even als echt walstro is kleefkruid urine-af-drijvend. Het kruid kan ook dienst doen als medicijn tegen nierstenen en geelzucht.

Verschillende Galium-soorten leveren een rode kleurstof waarmee stoffen kunnen worden gekleurd.
Tussen juni en augustus bloeit de verfbrem met gele bloemen in trossen. De struik wordt ongeveer 60 cm hoog en komt voor op heidevelden, in bossen en in duinen. Gekweekte vormen worden over het algemeen hoger. Al sinds de Romeinse tijd is deze vertegenwoordiger van de familie van de vlinderbloemigen bekend als een leverancier van een gele verfstof waarmee linnen en wollen stoffen werden gekleurd.

Een aftreksel van jonge takjes (drie eetlepels op een halve liter water) werkt urine-afdrijvend. Wie lijdt aan te hoge bloeddruk kan dit kruid beter niet gebruiken, daar het bloedvat-verwijdend werkt. In kleine hoeveelheden gebruikt is brem een tonicum voor het lymfestelsel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas