Venkel

De zoete tuinvenkel wordt als éénjarige plant gekweekt en heeft fijngeveerde bladeren.
Venkel is een schermbloemig kruid, dat in geen enkele kruidentuin zou mogen ontbreken.

De plant kan als éénjarige, als tweejarige en als vaste plant worden gekweekt. Venkel kan een hoogte van twee meter bereiken en bloeit tussen augustus en oktober met gele bloemen in schermen.

Het zaad kan worden gebruikt in saus bij de vis of in kruidenazijn. Het zeer fijnverdeelde blad, dat evenals de zaden naar anijs smaakt, past erg goed bij komkommer en bij vette vis- en vleesge¬rechten.
De soort Foeniculum clulce (zoete venkel) vormt een verdikte bladvoet, die als groente wordt gegeten.

Venkel werkt stimulerend op de spijsvertering en verdrijft winderigheid. Men kan op de zaden kauwen of er thee van trekken (een eetlepel geplette zaden op een kopje kokend water). Een aftreksel van de gehele plant kan als gorgeldrank worden gebruikt (een handvol wortel, blad en zaden op een liter water).

Drie kopjes per dag van het met water verdunde aftreksel werkt gunstig bij aandoeningen van de nieren. Enkele druppels extract of venkelolie op een suikerklontje helpen tegen benauwdheid bij astma-aanvallen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas