Eucalyptus, koortsboom

Op deze tekening is onder andere de houtige bloemknop met dekseltje in beeld gebracht, die zo kenmerkend is voor deze plant.

Het geslacht Eucalyptus telt meer dan 500 soorten hoge bomen met lederachtige, groenblijvende bladeren.

De Eucalyptus globulus kan een hoogte van ongeveer 100 meter bereiken! De etherische oliën in de bladeren kunnen naar pepermunt of naar citroen ruiken.

In de weefsels van de boom bevinden zich veel harsachtige stoffen die conserverend werken. Hoe sterk die bescherming is, blijkt na een bosbrand: eucalyptusbomen kunnen zo'n hellevuur vaak als enige overleven. Behalve in Australië komt de Eucalyptus ook voor in het zuiden van Europa, vooral in Portugal. Ook in Zuid-engelse tuinen wordt hij aangeplant. Het jonge blad is rond en stengelomvat-tend, de bladeren aan de oude takke
zijn sikkelvormig en lang.

De rozerode of crèmekleurige bloemen staan in schermpluimen aan het eind van de overjarige takken. Eucalyptusolie wordt verwerkt in geneeskrachtige middelen tegen kwalen, waarbij warmte goed doet. Daarnaast heeft de olie een sterk desinfecterende, koortswerende en pijnstillende werking.

Zuigtabletten tegen verkoudheid, in het bijzonder bij hoesten en een schrale keel zijn niet alleen werkzaam, maar ook smakelijk. Capsules met eucalyptusolie, in heet water opgelost, kunnen verlichtend werken (stoombad!) bij ontstoken neus- en voorhoofdsholten.

In klierpuntjes in de bladeren zit de etherische eucalyptusolie, die een ontsmettende werking heeft.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas