Hermoes

Hermoes, heringmoes, akkerpaardes taart

Hermoes houd van drassige grond en is langs wegen en in weilanden te vinden. Rechts op de tekening de sporendrager, die bruinig van kleur.

Paardestaartachtigen lijken sterk op elkaar. Wie hermoes wil gebruiken moet heel zeker weten dat hij (zij) de juiste soort in handen heeft, want holpijp (pijphermoes) en bospaardestaart (Equisetum silvaticum) zijn giftig en beslist niet geschikt voor inwendig gebruik.

Hermoes heeft een geelachtig groene stengel met stijve zij-takjes op regelmatige afstanden van elkaar. De plant bloeit niet, maar vermenigvuldigt zich door middel van sporen. Hermoes bevat onder andere veel kiezel-zuur, calcium, ijzer en mangaan, werkt urine-afdrijvend, is bloedzuiverend en zet de aanmaak van witte bloedlichaampjes aan.

Een aftreksel van de stengel werkt onder andere gunstig op lever en nieren. Uitwendig kan het, in compressen, worden gebruikt om moeilijk helende wonden te genezen. Samen met Sintjanskruid (Hypericum perfora-tum) en tormentil (Potentilla tormentil-la) gaat het incontinentie tegen.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas