Mannetjesvaren

De mannetjesvaren is geen zeldzame verschijning in bossen en langs beken. Er is ook een wijfjesvaren (Athyrium filix femina) maar die is slechts zijdelings met de mannetjesvaren verwant.

Om misverstanden te voorkomen, ze vormen samen dus geen 'botanisch echtpaar'. Als geneeskruid heeft de Dryopteris hoofdzakelijk waarde als wormenuit-drijvend middel.

Wie een lintworm heeft, kan zich van zijn lastige en zeer ongewenste gast bevrijden door gebruik te maken van de werkzame stoffen mannetjesvaren een ruime voorraad in zijn weefsel heeft opgeslagen. Deze stoffen werken verlammend op de spieren van de lintworm, zodat deze zijn gastheer moet verlaten.

Omdat het uiteraard niet de bedoeling is dat de gastheer in net
zo'n ongezonde toestand komt te verkeren als zijn parasiet mag een kuur alleen onder begeleiding van een arts geschieden! (Doorgaans wordt tegelijk met het ontwormingsmiddel een laxeermiddel gebruikt om te voorkomen, dat de werk¬zame stoffen te lang in het lichaam van de patiënt blijven). Warme compressen van 150 gram varenwortel op een liter water, (10 minuten koken en 10 minuten

De achterzijde van het blad van de mannetjesvaren laat de sporenhoopjes zien.
Een goede tip voor kampeerders: een forse hand vers varenblad in de tent houdt de muggen bij u vandaan. Dat geldt overigens niet alleen voor de mannetjesvaren.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas