Vingerhoedskruid

In vele tuinen prijken de kleurige bloementoortsen van het vingerhoedskruid.

Het tot 1.30 meter hoge echte vingerhoedskruid komt in Limburg en in de Achterhoek in het wild voor. In België is het vrij zeldzaam.

De klokvormige bloemen zijn purperkleurig en hebben van binnen rode vlekken. Er is ook een grootbloemige vorm, met lichtgele, bruingevlekte bloemen, die in Nederland niet in het wild voorkomt.

In België kan men deze plant in het dal van de Maas en in de Ardennen aantreffen. Echt     vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) wordt voor de sier en als geneeskrachtige plant gekweekt. De bladeren van het gewas, dat behoort tot de familie van de leeuwebekachtigen, zijn giftig en bevatten tal van glycosiden. Deze stoffen versterken de samentrekkende kracht van de hartspier en worden in de geneeskunde gebruikt bij hartzwakte.

Digitalispreparaten mogen uitsluitend onder toezicht van de arts worden gebruikt. Bij overdosering kan ernstige vergiftiging ('digitalismus') optreden.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas