Artisjok

De artisjok is voornamelijk bekend als groente. De bloembodem van de grote paarse distelachtige bloem vormt een delicatesse, die rijk is aan vitamine A en B, en wordt (al dan niet met de binnenkant van de schutblaadjes) met een 'sauce vinaigrette' gegeten.

In streken waar de temperatuur 's winters niet onder -10°C daalt kan de artisjok buiten worden geteeld. Wie hem niet eet kan de bloem verwerken in droogarrangementen.

De eetbare gedeelten zijn overigens niet het rijkst aan heilzame stoffen. De werking van bladeren en wortels is veel krachtiger. Geneesmiddelen, uit de artisjok bereid, smaken buitengewoon bitter.

De werkzame stoffen verlagen de bloedsuikerspiegel en werken gunstig bij aandoeningen van gal, nieren en lever als ze in de vorm van een thee worden gebruikt. Uitwendig toegepast (een handvol bladeren en wortels op een liter kokend water) gaat thee van artisjok allerlei huidklachten tegen.

Artisjok is bij ons geen winterhard gewas. De plant moet in de winter tegen vorst beschermd worden.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas