Saffraankrokus

Deze in de herfst bloeiende saffraankrokus is niet giftig.

De oorspronkelijk uit Klein-Azië afkomstige Crocus sativus is bijzonder mooi van kleur. De grote bloemen, die in het najaar(!) bloeien, zijn dieppaars-rood met donkere aderen.

De meeldraden zijn fel-oranje en de lange stempel, die ver overhangend uit de bloemkroon steekt, is rood. Saffraankrokussen worden tegenwoordig ook in Europa geteeld. Uit de stempel en een gedeelte van het stijltje wordt de felgeelkleurende saffraan gewonnen. Deze specerij wordt gebruikt om etenswaren, dranken en medicijnen te kleuren.

In Franse 'bouillabaisse' (vissoep) en Afrikaanse 'couscous', Spaanse 'paella' en Italiaanse 'risotto' kunnen enkele draadjes saffraan niet worden gemist.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas