Koriander

Koriander stond al bij de oude Egypte¬naren in de kruidentuinen. Het éénjarige kruid, dat ongeveer 50 cm hoog wordt, ruikt aangenaam.

De rijpe, dikke ronde zaden hebben echter een pittig aroma, dat in bepaalde gerechten heel smakelijk is.
Bovendien hebben ze een hoog gehalte aan vitamine C. De roze en witte schermbloemen worden druk door insecten bezocht. De bloei valt tussen juni en augustus.

Koriander is afkomstig uit het Midden-Oosten maar wordt thans in geheel Europa gekweekt. In april kan buiten worden gezaaid op met zand vermengde kleigrond. Als het zaad in augustus rijp is kan het kruid in bossen te drogen worden gehangen.

Koriander, in de Oosterse keuken 'ketoembar', is als specerij bij de rijsttafel een onmisbaar ingrediënt. Het is ook bijzonder geschikt voor het kruiden van varkensvlees en wild. Ook in sauzen verwerkt zal menigeen de typische, enigszins parfumachtige smaak zeker kunnen waarderen.
In Griekenland verwerken de bakkers het zaad in hun brood.

Onder een bos drogende koriander moet een bak worden gezet om de zaden op te vangen.




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas